Twenteplus
Image default
Business / Business Services

Rijwoning en vrijstaande bouwkundige keuring in Den Haag

Rijwoning en vrijstaande keuring in Den Haag door: bouwkundige keuring Den Haag

Rijtjeswoning : Rijwoning en vrijstaande keuring in Den Haag geschiedenis:

In de Nederlandse laagbouw tot vier lagen is het staalskelet niet ruim vertegenwoordigt. Een voorbeeld zijn de zogeheten A+-woningen uit 2001 in Etten-Leur en Sittard. Het staalskelet bestaat hier uit dunne kokerkolommen en hoekprofielen waarop de vloerelementen rusten. Deze staalconstructie is opgenomen in de woningscheidende wanden, waardoor tevens de brandveiligheid van de staalprofielen is verzekerd volgensbouwkundige keuring Den Haag. De vloer is een stalen systeemvloer (een betonnen onderplaat met ingestorte I-profielen), terwijl het casco is afgebouwd met metalstud-wanden en gevelpanelen van prefab metselwerk om de woningen het gewenste ‘gangbare’ uiterlijk te geven.

Vrijstaande woning: Rijwoning en vrijstaande keuring in Den Haag In de sector ‘vrijstaande en semi-vrijstaande woningbouw’ komt het staalskelet tegenwoordig steeds vaker voor. Een historisch voorbeeld is Huis Sonneveld in Rotterdam uit 1933. Deze drie-laagse villa is opgebouwd in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Tijdens de restauratie in 2000 zagen Molenaar & Van Winden Architecten de toendertijd grensverleggende keuzes van architecten Brinkman en Van der Vlugt terug: een geklonken staalskelet met vloeren van stalen liggers en lichte betonplaten. De stabiliteitsverbanden zaten in de 80 mm brede gevelspouw. Bij de restauratie bleek het stalen casco in het algemeen nog in goede conditie.

 

Voorbeeld: Rijwoning en vrijstaande keuring in Den Haag

Een (inter)nationaal bekend voorbeeld van een vrijstaande woning is de ’twee-(z)onder een kap’-woning van architect Jan Pesman van Cepezed uit 1990. Een ander voorbeeld is de villa aan de Ringvaartplas in Rotterdam uit 1997. Deze woning is zover mogelijk aan een kant van de kavel gebouwd. De doorlopende bakstenen langsgevel vormt een ruineachtige beschutting voor de rest van het casco, gemaakt van staal. De woning staat compleet met terrassen op houte vlonkers. De uitstekende delen hiervan hangen met stalen stangen aan de woning, waardoor het geheel boven het maaiveld lijkt te zweven.