Twenteplus
Image default
Business / Business Services

Je kozijnen onderhouden

Het goed onderhouden van je kozijnen is niet het allerleukste werk. Het is echter wel belangrijk om je kozijnen goed bij te houden, want anders kunnen je kozijnen zo beschadigt raken dat ze kunnen gaan lekken. Of je kozijnen nu van aluminium, hout, kunststof of staal zijn ze hebben allemaal onderhoudt  nodig. In deze blog geef aan waarom je houten kozijnen moet onderhouden en hoe je ze kan onderhouden.

Houtenkozijnen
Omdat hout een natuurlijk product is, is het gevoelig voor rottingen, bacteriën en schimmels. In de openingen die ontstaan door rottingen kan vuil gaan zitten. Zo wordt de conditie van je kozijn slechter en slechter. Het is van belang dat je rottingen voorkomt. Dit kan namelijk ertoe leidden dat je kozijnen minder goed isoleren of zelfs gevoelig zijn voor lekkages. Een lekkage kan dan ook nog schade aanrichten binnen in je huis.

Maak je houten kozijn regelmatig schoon. Doe dit op zijn minst 1 keer per jaar. Probeer al het vuil zoveel mogelijk weg te halen. Gebruik hier gereedschappen voor zoals een zachte borstel. Nadat je je kozijn hebt geborsteld kan je lauw water, een spons en houtvriendelijk schoonmaakmiddel gebruiken. Sop je raam goed onder om het zo schoon mogelijk te krijgen. Spoel alles na afloop af met schoon water. Laat je kozijn vervolgens goed opdrogen om mos vorming te voorkomen.

Schilderen van je houten kozijn
Om je kozijn op de langere termijn echt goed te beschermen, is het handig om een laklaag aan te brengen. Lak vormt een beschermlaag voor het hout en zorgt ervoor dat je kozijn goed bestand is tegen alle weersomstandigheden. Breng om de 5 á 10 jaar een nieuwe laklaag aan. Doe dit wel als het buiten niet regent en de temperatuur tussen de 10 en 20 graden is. De binnenkant van de kozijnen krijgen het minder te voorduren. Het kan echter wel handig zijn om hier ook een laklaag aan te brengen voor de zekerheid. De binnenkant van kozijnen gaan namelijk ook niet voor eeuwig mee.

Ben je nu toch te laat met het onderhouden van je houten kozijnen en zijn ze al helemaal verrot? Dan kan je altijd nog nieuwe kozijnen kopen.

http://directeenkozijn.nl