Twenteplus
Image default
Business / Business Services

De broker en de verschillen

Een broker, in het Nederlands ook wel een beurshandelaar genoemd, handelt zoals de naam al doet vermoeden op de beurs. Hier verhandeld hij voornamelijk goederen, waren en effecten. Mocht de beurshandelaar in dit laatste handelen dat wordt hij ook wel een effectenmakelaar genoemd. Als men het over een broker of een beurshandelaar heeft, dan praat men meestal ook over de effectenhandelaar. Daarnaast wordt de term broker ook in andere sectoren gebruikt, zoals de bij reisorganisaties. In vrijwel alle gevallen wordt met broker dan een tussenpersoon bedoelt, die op commissiebasis werkt en handelt.

In dit artikel zullen we ons echter bezighouden met de broker als beurshandelaar. Dit moeten we echter even nader definiëren, want de Nederlandse en de Engelse term verschillen namelijk een beetje: in het Engels heb je aan de ene kant een broker: iemand die actief handelt, meestal voor anderen. Aan de andere kant heb je in het Engels de dealer: iemand die uitsluitend voor zichzelf mag handelen en niet voor een ander. Maar in het Nederlands is er helaas geen vertaling voor de dealer, dus vallen zowel de dealer als de broker in het Nederlands onder de beurshandelaar.

De broker handelt dus voor anderen: ze krijgen een deel van de opbrengst (een commissie)en in ruil daarvoor gebruiken ze hun expertise en ervaring om efficiënter te kunnen handelen in naam van anderen. Dit kunnen particulieren zijn, maar in veel gevallen zijn het bedrijven zoals beleggingsbanken. Tegenwoordig zijn er trouwens ook steeds meer online brokers te vinden, zoals op www.leerbeleggen.com. Het grootste verschil tussen de verschillende brokers is het tarief dat ze per transactie hanteren, of de beurzen waarop ze actief zijn. Daarom moet één stap sowieso niet overgeslagen worden: Brokers vergelijken. Alleen op die manier weet je zeker dat je voor jou de juiste broker te pakken hebt.

http://leerbeleggen.com/