Twenteplus
Image default
Business / Business Services

De nieuwe “R” in de maand staat voor Karper!

Met windvlagen slaat de regen tegen het raam aan. De bladeren én takken waaien van de bomen en ik kan maar aan één ding denken: “karpervissen”. De beste periode van het jaar vangt aan bij het invallen van de herfst. De eerste herfststormen waaien over het land en de meeste mensen blijven liever thuis. Op zich logisch maar de karper is in de periode veel beter te vangen dan in de rest van het jaar. Eventueel de periode valk voor de paai komt trouwens ook in de buurt, maar deze periode werkt veel korter dan nu. 

 

De karper moet in deze periode zo veel mogelijk voedsel binnenkrijgen om vet aan te leggen voor de aankomende winter. Daarbij sterven er steeds meer waterplanten uit, net als een groot deel van de insecten die hierin huizen. Voor de karper is het alternatief van vissersaas dus op eens heel aantrekkelijk. Om deze aantrekkingskracht verder aan te sterken kan een voerstek worden opgebouwd. Op deze voerstek wordt meerdere keren per week boillies en eventueel particles en pellets gestrooid. Hierdoor gaat de vis deze stek herkennen als goede voedsellocatie. En wanneer de lijnen eindelijk te water gaan is de schroom van de karper om het aas op te nemen een stuk minder dan wanneer er instant wordt gevist. Het voeren kan het beste wel met hetzelfde aas gebeuren. Zorg bij de hengelsport winkel dan ook voor een goede bestelling vooraf, om te voorkomen dat het juiste merk en smaak opeens niet te verkrijgen is. Tevens kan je dan vaak korting bedingen, wat beter is voor de portemonnee. 

 

Als extra in de tacklebox kan je nu een camera meenemen die onder water kan. In de herfst en naar de winter is er beter doorzicht van het water dan in de lente en zomer. Dit komt door het minder aanwezig zijn van algen. Met de camera kan je de voerplek goed controleren of deze voldoende leeggegeten is. Indien er geen voer meer aanwezig is, dan kan de voerhoeveelheid opgeschroefd worden om nog meer van het visbestand te raken. Als er nog voer ligt, dan is de vis er niet geweest, heeft niet alles op kunnen eten, of vertrouwd de stek niet. Hierbij is het goed om te zoeken naar een alternatieve stek en ondertussen blijven kijken of de stek toch opeens wordt aangedaan door vriend karper. 

https://www.sportvisgigant.nl/