Twenteplus
Image default
Business / Business Services

EKH-keuring geeft de zekerheid van een veilige zwenkkraan

Door uw hijs- en hefapparatuur, zoals zwenkkranen, met regelmaat te testen heeft u altijd een bewijs dat u er álles aan gedaan heeft om de veiligheid te waarborgen. En al helemaal wanneer u dat laat doen door een EKH-erkend bedrijf. EKH-keurmeesters zijn namelijk persoonlijk gecertificeerd. Zij kunnen steekproefsgewijs gecontroleerd worden en houden zich daarom aan alle afgesproken voorschriften en werkwijzen. 

Is het verplicht om uw zwenkkranen te laten keuren?

Volgens de Arbeidsomstandighedenwet bent u wettelijk verplicht om minimaal jaarlijks uw hijsmiddelen te laten inspecteren. Deze inspectie moet gedaan worden door een deskundige en het resultaat moet schriftelijk worden vastgelegd. Door het inschakelen van een EKH-erkend bedrijf heeft u de zekerheid dat de keuring op de juiste wijze plaatsvindt.

Het laten keuren van uw zwenkkranen of andere hijs- en hefapparaten door een EKH-erkend bedrijf geeft de zekerheid van een juiste inspectie. Als het op hijsen en heffen aankomt nemen EKH-erkend bedrijven u alle zorgen uit handen en helpen ze u om aan alle wettelijke verplichtingen te voldoen.

Als branchevereniging geeft EKH al jarenlang praktische invulling aan wet- en regelgeving. Dat geeft duidelijkheid en houdt het veiligheidsniveau in Nederland op peil. 

De EKH certificatie geeft waarborg voor kwaliteit

Omdat het keuren en inspecteren belangrijk is heeft EKH opleidingen tot vakbekwaam keurmeester. Naast deze persoonsgebonden certificatie van keurmeesters is er de certificatie van het EKH-bedrijf zelf. 

De keurmeesters

Keurmeesters moeten gedegen opgeleid zijn, daarom heeft EKH eigen opleidingen tot keurmeester voor zowel hijskranen als voor hijs- en hefgereedschappen. De opleidingen worden afgesloten met een examen waarmee de keurmeester een persoonsgebonden certificaat krijgt. Maar ook na de opleiding wordt er gelet op de kwaliteit van de keurmeesters. Zo is er bijscholing en vindt er om de 5 jaar een her-certificatie plaats. Plus dat er steekproeven worden uitgevoerd door afhankelijke auditors.

Het bedrijf

Om EKH-gecertificeerd te kunnen worden moet een bedrijf lid ISO 9001 (Kwaliteitsmanagement) gecertificeerd zijn en aan verschillende EKH-eisen voldoen. Bij een EKH-erkend bedrijf wordt jaarlijks een EKH-audit uitgevoerd door een onafhankelijke auditor. Alleen bedrijven die voldoen aan alle voorwaarden krijgen het EKH-certificaat en mogen het EKH-logo als keurmerk gebruiken.