Twenteplus
Image default
Business / Business Services

Schoorsteenveger in Den Bosch ook in de moderne tijd

Een schoorsteenveger in Den Bosch zal bij veel mensen een beeld oproepen van een roet bedekt kind midden in de Industriële Revolutie. Schoorsteenvegen is inderdaad een oud beroep. De geschiedenis van mensen die hun brood verdienden met het schoonmaken van schoorstenen gaat helemaal terug tot de 16e eeuw.

Schoorsteenveger Den Bosch zeker niet overbodig

Je zou al snel kunnen veronderstellen dat de schoorsteenveger in Den Bosch niet langer bestaat. We leven in een wereld waarin moderne gemakken zoals centrale verwarming grotendeels in de plaats zijn gekomen van de ooit alomtegenwoordige steenkool en houtvuren die in vroeger jaren werden gebruikt om huizen te verwarmen. Dat daarom schoorsteenvegers niet langer bestaan is een te gemakkelijke en zelfs verkeerde veronderstelling. Anno 21e eeuw zijn schoorsteenvegers niet de anachronismen die de meeste mensen veronderstellen dat ze zijn. Maar ze zijn uiterst modern en professioneel. Als u behoort tot een groeiend aantal mensen dat een functionerende kolen-of houtvuur heeft in huis, is het in uw belang om nader kennis te maken met een moderne dag van de schoorsteenveger Hendriks Vegers in Den Bosch.

Zeer gewild

Ouderwetse haarden worden steeds gewilder. En terecht: een goed gerestaureerde open haard kan een kamer een uniek karakter geven en, als deze goed onderhouden wordt, een uitstekende warmtebron zijn tijdens de koude wintermaanden. De voordelen van een echt houtvuur in uw huis moeten echter worden afgewogen door wat tijd en geld te besteden aan het veilig en efficiënt functioneren van uw haard.

Hoe werkt een open haard?

Als een vuur brandt in een open haard, gaat de lucht uit de kamer door het rooster en voedt het vuur. Bij de verbranding van het vuur komen talrijke gassen vrij die opstijgen, omdat ze lichter zijn dan de omringende lucht. Deze gassen ontsnappen dan uit de schoorsteen en komen vrij in de atmosfeer. Wanneer deze stoffen door de schoorsteen gaan, hoopt het roet zich op. Dit omvat een brandbare stof, creosoot genaamd. Na verloop van tijd kunnen deze afzettingen de schoorsteen gaan belemmeren – en uiteindelijk volledig blokkeren.

Schoorsteenbrand

Een dergelijke obstructie kan leiden tot een inefficiënte en mogelijk onveilige schouw. Dit kan verklaard worden door het feit dat een goed werkende schoorsteen noodzakelijk is om niet alleen potentieel schadelijke gassen uit de ruimte te laten ontsnappen, maar ook om de brand efficiënt te laten branden. Creosoot kan schoorsteenbranden veroorzaken. Een schone schoorsteen is dus ook een veiligere, efficiëntere schoorsteen. Een schoorsteenveger is zeker geen overbodige luxe.