Twenteplus
Image default
Energie

Salderingsregeling voor zonnepanelen thuis

Naarmate zonnepanelen steeds populairder worden, is er een toenemende behoefte voor huiseigenaren om hun opties te begrijpen. Ideeën zoals de salderingsregeling kunnen van invloed zijn op de manier waarop u de elektriciteit gebruikt die door uw zonne-energiesystemen wordt geproduceerd. In het begin werden zonnepaneelsystemen gezien als een manier om van het elektriciteitsnet af te komen, de maandelijkse elektriciteitsrekening te verlagen en de nutsbedrijven vrijheid te bieden. Hoewel het nog steeds een populair concept is om van het net af te gaan, staat een andere optie bekend als zonne-netmeting. Met dit systeem kunt u de overtollige elektriciteit die door uw zonnepanelen op het dak wordt geproduceerd, gebruiken om de stroom die ze van het elektriciteitsnet halen, te compenseren.

Wat is netmeting bij zonnepanelen?

De zonnepanelen van uw huis wekken niet de hele dag elektriciteit op. Ze werken het meest effectief tijdens de middaguren wanneer de zon op haar hoogtepunt is. Maar zodra de zon ondergaat, moet u ofwel vertrouwen op het elektriciteitsnet of op overtollige zonne-elektriciteit die is opgeslagen in batterijen in uw huis. Wanneer u batterijen gebruikt, kunt u fluctuaties ervaren in de beschikbare hoeveelheid stroom, vooral in de winter wanneer de piekuren in de zon beperkt zijn. Dit kan u kwetsbaar maken voor energietekorten. Met netmeting stuurt u in plaats daarvan overtollige geproduceerde energie terug naar het net en het nutsbedrijf betaalt u door de salderingsregeling voor de energie die u aanbiedt. Door de hoeveelheid geproduceerde energie af te wegen tegen de hoeveelheid die u van het net haalt, ziet u ofwel een lagere energierekening (als u meer energie gebruikt dan u produceert) of krijgt u een tegoed voor het verzenden van meer energie dan u hebt gebruikt.

Hoe werkt netmeting?

Wanneer u zonnepanelen op uw huis installeert, begint u vrijwel onmiddellijk met het produceren van zonne-elektriciteit. Door u aan te melden voor de salderingsregeling en dus netmeting, wordt u op een zodanige manier aangesloten op het elektriciteitsnet dat u niet alleen van het net kunt afnemen, maar ook uw overtollige zonne-elektriciteit kunt terugleveren aan het net. Dit helpt om uw elektriciteitsbedrijf te voorzien van de energie die ze nodig hebben om andere klanten te voorzien. Omdat zonnepanelen overdag energie produceren wanneer de vraag het laagst is, kunt u met netmetingen dat overtollige aanbod delen met de gemeenschap en krijgt u een compensatie voor uw energiekosten. In het ideale geval kunt u door deze salderingsregeling eventuele pieken en dalen in uw elektriciteitsverbruik gladstrijken, vooral ’s avonds en de kortere winterdagen.