Twenteplus
Image default
Woning en Tuin

Samen met ouders een huis kopen

Het kopen van een huis is een grote stap in het leven. Veel mensen hebben echter niet genoeg spaargeld of inkomen om het alleen te doen. Een oplossing hiervoor is om samen met ouders een huis te kopen. Dit wordt ook wel een ‘co-hypotheek’ genoemd.

Met maximaal 4 personen in een hypotheek

Een co-hypotheek is een hypotheek waarbij meerdere personen gezamenlijk de verantwoordelijkheid dragen voor de hypotheeklasten. In Nederland is het maximaal aantal personen dat in een hypotheek mag worden opgenomen 4. Dit betekent dat maximaal 4 personen samen een hypotheek kunnen afsluiten. Er zijn maar weinig geldverstrekkers die u hiermee willen helpen.

Waarom een hypotheek met ouders

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om samen met ouders een huis te kopen. Soms is het omdat de ouders in staat zijn om een groter deel van de aankoopprijs te betalen, waardoor de kinderen een lager maandbedrag hoeven te betalen. Soms is het omdat de ouders een hoger inkomen hebben, waardoor ze een groter deel van de hypotheeklasten kunnen dragen. In sommige gevallen kiezen mensen er ook voor om samen met ouders een huis te kopen omdat ze zich veiliger voelen als ze de verantwoordelijkheid voor de hypotheek samen met hun ouders delen.

Maak goede afspraken met ouders

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat een co-hypotheek ook zijn nadelen heeft. Als één van de betalers de hypotheeklasten niet meer kan betalen, dan zullen de andere betalers deze lasten moeten overnemen. Dit kan leiden tot problemen tussen de betalers. Het is daarom belangrijk om goed te communiceren en afspraken te maken voordat je een co-hypotheek aangaat.

Hypotheek met ouders en overlijden

Een ander belangrijk punt om in gedachten te houden is dat als een van de betalers overlijdt, de hypotheek nog steeds door de overige betalers moet worden afbetaald. Dit kan leiden tot problemen voor de nabestaanden, dus het is aan te raden om dit soort zaken goed te regelen in een testament. Het gaat er om dat u in ieder geval op de hoogte bent van deze situatie

Hypotheek met ouders overleggen met uw adviseur

Als je erover denkt om samen met ouders een huis te kopen, is het verstandig om goed na te denken over de mogelijke voordelen en nadelen. Het is ook aan te raden om advies te vragen aan een hypotheekadviseur, om te zien of een co-hypotheek de beste optie is voor jouw situatie.

Bereken maximale hypotheek nauwkeurig

Het kopen van een huis met eigen kind betekent dat u eerst moet toetsen of u genoeg kan lenen. Een hypotheekberekening voor 4 personen dient nauwkeurig te gebeuren. Let goed op dat u de BKR ook raadpleegt. Kredieten verlagen de maximale hypotheek aanzienlijk.

https://lexwonen.nl/maximale-hypotheek/