Twenteplus
Image default
Woning en Tuin

Vocht in huis bestrijden met vochtwerende verf

Wil je voorkomen dat je (weer) last krijgt van vochtproblemen in huis? Dan is vochtwerende verf een prima oplossing. Vochtwerende verf heeft damp-open eigenschappen waardoor het vocht sneller droogt. Het werkt preventief tegen vochtige muren en werkt schimmelwerend. Ideaal dus! Lees snel verder en ontdek alles over vochtwerende verf!

Wat is vochtwerende verf?

Je hebt het al gelezen in de intro: vochtwerende verf droogt vocht sneller uit en werkt daardoor preventief tegen vocht en schimmel. Een bijkomend voordeel is dat ook vuil zich niet goed kan hechten aan de muur. Je kunt vochtwerende verf zowel op buiten- als binnen muren aanbrengen. Het is gemakkelijk schoon te maken en eenvoudig zelf aan te brengen.

Het is wel belangrijk om te weten dat waterafstotende verf niet dé oplossing is wanneer je last hebt van vochtproblemen. Het is enorm van belang om eerst de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen, het probleem op te lossen en dan pas gebruik te maken van vochtwerende verf. Lees hier meer over vochtbestrijding.

In welke ruimtes vochtwerende verf aanbrengen?

Vochtwerende verf komt het beste tot zijn recht in vochtige ruimtes zoals de kelder en de badkamer. In de kelder heb je snel last van vochtproblemen door lekkage, regen of grondwater wat door de muur naar binnen trekt. Dit kun je voorkomen met vochtwerende verf.

In de badkamer heb je natuurlijk snel te maken met condensatievocht, wat ontstaat tijdens het douchen. Ventileren is soms niet voldoende om al het vocht af te voeren uit de badkamer, waardoor er snel vochtproblemen zoals schimmel kunnen ontstaan. Wanneer je de muren en plafonds in de badkamer schildert met waterafstotende verf, worden de muren hiertegen beschermt.

Daarnaast werkt het ook erg goed op de buitenmuur. De gevel heeft natuurlijk veel last van weersinvloeden zoals neerslag. Hierdoor raakt je gevel op den duur poreus en kan vocht naar binnen dringen. Vochtwerende verf vormt een beschermlaag op de buitenmuur.

Hoe vochtwerende verf aanbrengen

Het aanbrengen van vochtwerende verf is relatief eenvoudig en kun je gemakkelijk zelf doen. Begin met het zorgen voor een goede ondergrond: herstel gaten en beschadigingen in de muur. Maak daarna de muur schoon en vetvrij, zodat de verf beter hecht.

Op de verpakking van de verf lees je of een voorstrijkmiddel noodzakelijk is. Na het aanbrengen van de eerste laag verf is het belangrijk dit goed te laten drogen. Kijk dan of een tweede laag noodzakelijk is: zo ja, laat ook deze laag minimaal 24 uur drogen.