Twenteplus
Image default
Gezondheid

Is een COVID-19 thuistest betrouwbaar?

Je hebt er misschien al wel iets over gehoord, maar tegenwoordig zijn er heuse Corona zelftesten op de markt verkrijgbaar om op COVID-19 te testen. Je zult jezelf misschien wel afvragen of zo’n test nu wel betrouwbaar is. De teststraten van de GGD zijn er immers niet voor niets. Het antwoord hierop is ja, mits je een goedgekeurde Corona zelftest gebruikt. Het is hierbij echter wel belangrijk dat zo’n thuistest voor de juiste doeleinden gebruikt wordt.

Waarvoor kan een Corona zelftest gebruikt worden?

Echter is het wel belangrijk dat je weet dat je een Corona zelftest niet zomaar overal voor kunt gebruiken. Zo’n test kun je namelijk niet doen op het moment dat je in contact bent geweest met iemand die besmet was met het coronavirus of wanneer je ziekteverschijnselen hebt die kunnen duiden op een positieve corona besmetting. Ook kan een thuistest niet gebruikt worden om ergens toegang tot te kunnen krijgen. Een Corona thuistest is namelijk fraudegevoelig. Op het moment dat je geen klachten ervaart en niet in contact bent geweest met iemand die besmet bleek te zijn met het coronavirus, kun je zo’n thuistest wel gebruiken. Hierdoor heb je bijvoorbeeld een extra stukje zekerheid op het moment dat je graag bij je oude oma van 90 op bezoek wilt gaan. Je wilt het immers niet op je geweten hebben dat je per ongeluk je oma besmet met het virus.

Hoe werkt nu zo’n Corona thuistest?

De thuistest die op de markt gebracht is wordt ook wel een antigeentest genoemd. Net als bij de teststraat van de GGD moet je ook bij deze test een staafje in je neus- en keelholte stoppen. Vervolgens stop je dit staafje in een buisje met vloeistof. Hierna druppel je een paar druppeltjes vloeistof op de testcassette en na zo’n 15 minuten weet je of je wel of niet besmet bent met het coronavirus.

Kies je voor je een zelftest of voor een test bij de teststraat?

Op het moment dat je echt zekerheid wilt, is het aan te raden om een corona test af te laten nemen bij een teststraat van de GGD. Zeker in het begin van een besmetting zijn er nog maar weinig virusdeeltjes aanwezig in het neus- en keel slijm. Wanneer je dan een thuistest doet, kan het zomaar zo zijn dat je al wel besmet bent met het virus, maar dat de uitslag van deze test negatief is. Wanneer je dan na een aantal dagen weer zo’n thuistest zou doen, is de kans groot dat deze alsnog positief is.

De zelftest is echter wel de ideale manier om jezel snel te testen en een goede indicatie te krijgen of je wel of geen corona hebt. Is de test positief dan is de kans ook zeer groot dat je Corona hebt. Zelftester worden steeds beter en betrouwbaarder. Wanneer je een zelftest koopt dan moet je even opletten op de specificaties; gevoeligheid en specificiteit. Hoe gevoeliger de test, hoe betrouwbaarder de zelftest is. Healgen is een van de beste zelftesten in omloop. Meer over het Coronavirus kun je op Wikipedia lezen.

Video voor meer informatie over zelftesten

Wil je weten hoe een zelftest werkt? Bekijk dan deze video!

Gerelateerde artikelen

Bij angst voor de tandarts laat u uzelf hier behandelen onder narcose

Wat zijn Heets?

Ontspannende behandeling: acupunctuur Wijchen