Twenteplus
Image default
Winkelen

Het gebruik van vlaggen bij sportevenementen

Er zijn vele soorten vlaggen over de hele wereld. Vlaggen worden meestal gebruikt als symbool van een groep mensen, zoals organisaties en naties. Maar als we het over vlaggen hebben, is de nationale vlag meestal het eerste type vlag dat in ons opkomt. Dat is heel begrijpelijk, want de bekendste vlaggen zijn nationale vlaggen van landen over de hele wereld. Dergelijke vlaggen worden altijd gebruikt bij nationale evenementen of evenementen waarbij mensen betrokken zijn die hun landen vertegenwoordigen, zoals bij sportevenementen. Bij dergelijke evenementen moeten de deelnemende atleten de vlaggen van hun landen dragen. Een Australische atleet moet bijvoorbeeld tijdens de openings- en sluitingsceremonie van een sportevenement de vlag Australië dragen.

 

Waarom moet een atleet tijdens een sportevenement zijn nationale vlag dragen?

De meeste officiële internationale sportevenementen worden gehouden met landen als deelnemers. Zij moeten dus hun beste atleten sturen om hen tijdens de evenementen te vertegenwoordigen. Het zijn dus de atleten die zelf aan de wedstrijden deelnemen, maar zij worden door hun landen geselecteerd en naar de wedstrijden gestuurd. Alle uitgaven tijdens de wedstrijden en voorbereidingen worden door de landen gefinancierd. Als atleten de wedstrijden winnen, dragen ze de vlag als ze naar het podium gaan om de trofeeën en medailles in ontvangst te nemen. De mensen die naar de evenementen kijken zullen dus het land van herkomst kennen van de atleten die kampioen worden.  De landen en hun bevolking zullen zeker trots zijn op die kampioenen. Enkele voorbeelden van deze sportevenementen zijn de Olympische Spelen, de FIFA Wereldbeker, MotoGP en de Formule 1.

 

In welke onderdelen van sportevenementen worden vlaggen gebruikt?

Hoewel de meeste sportevenementen slechts enkele dagen of weken duren, zijn er meestal een aantal evenementen tijdens de sportevenementen. Twee van de meest verplichte zijn de openingsceremonie en de slotceremonie. Tijdens die evenementen, vooral tijdens de openingsceremonie, moeten de atleten die aan de sportwedstrijden gaan deelnemen meestal hun nationale vlag dragen. Daarnaast dragen de teams van iedere nationaliteit hun vlaggen bij sommige sportevenementen zoals de FIFA World Cup. Deze worden dan vaak gedragen door de bemanningen van het team en niet door de atleten zelf. U kunt dus een reusachtige vlag Nieuw Zeeland verwachten wanneer team Nieuw-Zeeland aan de beurt is om een wedstrijd te spelen. Natuurlijk kun je hetzelfde verwachten van andere landen, zoals een reusachtige vlag van Nederland wanneer team Nederland gaat spelen.