Waterkwaliteit bepaalt ook de kwaliteit van koffieautomaat en in DE van Kaffeeautomaat

Het drinkwater in Nederland, België en Duitsland is van uitstekende kwaliteit. In relatie tot het maken van thee, koffie en espresso valt er nog veel over te zeggen, ook als dit wordt gedaan met behulp van een koffieautomaat of in Duitsland met een Kaffeeautomaat. Het drinkwater wordt hoofdzakelijk gewonnen uit ondergrondse bronnen of grondwater. Het water dat wordt gewonnen voor consumptie is eerst door vele lagen in de grond gegaan.

Tijdens de gang naar beneden heeft het water stoffen als magnesium en calcium opgenomen. De hoeveelheid opgelost magnesium en calcium bepaalt de hardheid van het water. De regio of beter gezegd de samenstelling van de bodem bepaalt de hoeveelheid magnesium en calcium in het water. Hardheid van water kun je niet ruiken of zien. Informatie over de hardheid van het water in de regio waar je een koffieautomaat wilt aansluiten, is te verkrijgen via het regionale water toeleveringsbedrijf. De hardheid van het water heeft een directe impact op je koffieautomaat. Bij verhitting van het water kan dit van een vaste vorm overgaan in een vaste vorm. Dit kan zich vastzetten in je koffieautomaat. Op de lange duur kan je koffieautomaat hierdoor verstopt raken. Anderzijds heeft het water ook effect op de werking van de warmtewisselaars en verhittingselementen. Slecht of achterstallig onderhoud kan de apparatuur volledig ‘slopen’. Zeker wanneer je een tweedehands apparaat koopt, loop je risico. Want waarom doet iemand de koffieautomaat weg?

Oplossing voor koffieautomaat

Het probleem met de hardheid van het water kun je op twee manieren oplossen. Enerzijds door het water te filteren. Hiervoor kan er op de leiding een waterfilter worden aangesloten, zodat het water wordt gefilterd voordat het de koffieautomaat wordt ingestuurd. Dit is voor een bedrijf vaak afdoende, maar voor een horecagelegenheid die leeft van kwaliteit is het aan te raden om een gespecialiseerd bedrijf te raadplegen. Deze firma’s kunnen dieper in gaan op de chemische samenstelling van het water in relatie tot de uiteindelijke substantie in het kopje koffie. Je kunt met dezelfde koffiebonen, druk, hoeveelheid koffie, filtering van de bonen of de blending in een zelfde automaat een compleet andere smaak krijgen. Het water is hierin de variabele waar serieus aandacht aan moet worden geschonken.

Koffieautomaat blog

In deze blog wil ik in de nabije toekomst meer informatie verschaffen om tot een optimale kop koffie te komen. Hierbij ga ik niet in op de leveranciers van koffieautomaten, maar meer over de zaken waar u op dient te letten wanneer u een automaat aanschaft. Dit doet u tenslotte niet elke week en de juiste keuze van een koffieautomaat bespaart u niet alleen geld, maar komt ook de smaak ten goede. Als u een automaat aanschaft voor uw organisatie bent u mede smaakbepaler voor alle medewerkers, klanten, patiënten en andere koffiedrinkers die koffie uit de door u geselecteerde automaat halen.

Een paar snelle tips
Wanneer u een automaat gaat selecteren is het verstandig om ook naar het stroomverbruik te kijken. Een koffieautomaat staat vaak 24 uren per dag aan en gebruikt dus de hele dag stroom. Als deze 20% minder verbruikt, kunt u zich meer gaan toeleggen op de aankoop van de bonen. In het verleden werden koffieautomaten ‘gratis’ weggegeven, maar was een organisatie verplicht om alle koffiebonen, suiker, melkpoeder, bekertjes, roerstaafjes en koekjes af te nemen bij de leverancier. Door een koffieautomaat te kopen heeft u hier geen last van en bent u flexibeler. Ook met een Kaffeeautomaat uit Duitsland.

Meer informatie: http://www.ihrallerbester.de/kaffeeautomaten