Twenteplus
Image default
Business / Business Services

Wat voor verwarming systeem wil u in huis?

Het kiezen van een nieuw verwarming systeem kan lastig zijn. De keus is lastig te maken omdat er veel verschillende soorten verwarming systemen zijn die allemaal voor- en nadelen met zich meebrengen. Onder andere de CV ketel was vroeger een heel populaire vorm van verwarming, maar tegenwoordig wordt deze steeds vaker vervangen door de nieuwere en meer zuinige systemen zoals de warmtepomp. Maar de warmtepomp is niet een systeem, er zijn namelijk veel verschillende varianten op die allemaal weer hun eigen voor- en nadelen met zich meebrengen. Hier onder worden wat criteria besproken die u misschien kunnen helpen bij het kiezen van het juiste verwarming systeem.

 

De kosten van installatie

Een van de voornaamste nadelen van de warmtepomp is dat de installatiekosten vrij hoog liggen. Dit komt omdat het een complex systeem is met veel ingewikkelde onderdelen. Voor bijvoorbeeld een water water warmtepomp moet een heel ondergronds buizensysteem worden geïnstalleerd. Een lucht lucht warmtepomp is al een stuk goedkoper maar is, in vergelijking met bijvoorbeeld een CV ketel alsnog relatief duur. De keerzijde van dit nadeel van warmtepompen is dat ze de installatiekosten vrijwel altijd terugverdienen.

 

Zuinigheid

Warmtepompen zijn als geheel een stuk zuiniger dan andere verwarming systemen. Dit komt door de manier waarop zij warmte opwekken, of beter gezegd onttrekken. Een CV ketel verbrandt een brandstof, gebruikt die om water te verwarmen. Bij zowel de verbranding als bij de verwarming gaat dan enorm veel energie verloren. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit om warmte door de installatie te sturen. Daarmee is de warmtepomp een stuk zuiniger en stoot hij ook minder CO2 uit.

 

Huidige verwarming

Ook hier dient u rekening mee te houden. Als uw huis al radiatoren bevat heeft het weinig nut een lucht/lucht warmtepomp te installeren. Of beter gezegd, het zal veel duurder zijn dan de installatie van een CV ketel of water/water warmtepomp. Dit zijn allemaal criteria die u in achting dient te nemen bij het uitkiezen van het nieuwe verwarming systeem voor uw huis.

Gerelateerde artikelen

Op zoek naar een makelaar omgeving Rhenen

Freevoice antwoordservice: de telefoonservice voor uw bedrijf!

Tijdens je rijles in Rjiswijk