Temperatuur van een koffieautomaat is van belang voor kwaliteit

Heb je een zakelijke volautomatische koffieautomaat die ook bonen kan malen, dan kun je ook espresso maken. Ook bij deze machine is de bedrijfstemperatuur zeer belangrijk, omdat de extractie van een espresso grotendeels wordt bepaald door de watertemperatuur. Op het moment dat de gemalen koffie in contact komt met het water, moet dit 88 graden Celsius zijn. Hierbij is een maximale afwijking van plus of min twee graden toegestaan. Wanneer de temperatuur hoger is, ontstaat het effect dat de koffie verbrandt. Hierdoor komt de bittere smaak sterker naar voren en de gewenste crema laag verdwijnt in het niets. Wanneer de temperatuur te laag is spreken we over onder extractie. Een zure smaak is het gevolg en de crema laag wordt bleek van kleur. Bij een onderextractie is de smaak vlak en zonder karakter, ook verdwijnt de lekkere nasmaak hebt die juist zo karakteristiek is voor een goede espresso.

Koffieautomaat versus koffiemachine

Bij een koffiemachine kun je dit opvangen door het portafilter (de houder van je filter) altijd in het apparaat te plaatsen. Hierdoor ontstaat een constante temperatuur van het portafilter. Bewaar je het portafilter buiten het apparaat, dan kan dit tot gevolg hebben dat de temperatuur te laag wordt. Indirect heeft dit een nadelig effect op de temperatuur van het water, wanneer dit door de koffie in het koude portafilter stroomt. Men kan een koffieautomaat huren of kopen.

Scace Portafilter
Afhankelijk van de espressomachine kan deze de watertemperatuur zelf regelen. Het is dan te hopen dat het apparaat op de fabriek goed is afgesteld. Vertrouw je het niet helemaal, dan de temperatuur meten. Omdat de temperatuur is één van de belangrijkste parameters is voor de smaak van het uiteindelijke resultaat, ga je hier het best niet te lichtzinnig mee om. Wanneer je alle andere parameters hebt uitgesloten, dan loont het de moeite om de temperatuurcheck uit te voeren. De duurdere espressoapparaten hebben tegenwoordig een zogenaamde PID controller. PID is de afkorting voor Proportioneel, Integrerend en Differentiërend. De PlD-control techniek komt ui de wereld van de meet-en regeltechniek. Toegepast in espressoapparatuur biedt het de mogelijkheid om de temperatuur zeer nauwkeurig af te stellen en vooral om te behouden.

Verschillende temperaturen bij een koffieautomaat

Om een cappuccino te maken van topniveau is een andere temperatuur nodig, dan tijdens het maken van de espresso. Vooral voor het opschuimen van de melk voor een cappuccino is een andere temperatuur nodig. Sterker nog, daarvoor is stoom nodig. Dit wordt bereikt wordt bij een temperatuur van honderd graden Celsius. Om de twee verschillende temperaturen mogelijk te maken in één apparaat bestaan er hoofdzakelijk twee systemen. Het ene heeft een warmtewisselaar en het andere een multiple-boiler.

Warmtewisselaar
Door net voor het bereiden van een espresso te flushen, dit is het apparaat kort te spoelen, bereik je de benodigde begintemperatuur. Tijdens het flushen moet water een paar seconden uit het apparaat te laten lopen. Dit doe je door de hendel omhoog te doen. De temperatuur gaat hierdoor omlaag. Uiteraard doe je dit zonder dat het piston in het apparaat.

Multiple-boiler
Het voordeel van een Multi-boilersysteem is dat beide temperaturen continue beschikbaar zijn. Dit is vooral een groot voordeel wanneer er een grote vraag is. In horeca gelegenheden wordt dit systeem vaak toegepast. Een zakelijke koffieautomaat is overigens wat anders dan een horeca koffieautomaat.