Microfilm scanning services en microfiche scanning services

Microfilm scanning services en microfiche scanning services is ontstaan nadat men ontdekte dat microfilms en microfiches toch geen eeuwige levensduur blijken te hebbe. Om die reden heeft men de mogelijkheid gecreëerd deze informatiedragers te digitaliseren. Een microfiche is een enkel stuk plastic dat verschillende afbeeldingen van pagina’s met tekst of afbeeldingen bevat, terwijl een microfilm een lange spoel van plastic film is die voor uitgespoeld en terug gespoeld kan worden om beelden van de tekst of afbeeldingen te bekijken. In beide gevallen hebben deze microvormen een projectiesysteem nodig om afbeeldingen weer te geven. Daar bij beiden de houdbaarheid niet eeuwig is, zoals overigens vroeger werd gedacht, kan men zowel microfiche als microfilm digitaliseren. Hiervoor kunt u gebruik maken van microfilm scanning services.

Microfiche scanning

Een microfiche is meestal 6 cm bij 4 centimeter per vel. Gebruikers plaatsen de microfiche onder een plaat van glas van de zogenaamde microfiche reader. Eenmaal onder het glas schijnt het licht van de lamp achter of onder de reader door de plastic microfiche. Een lens vergroot het beeldformaat. Het beeld van de lens wordt dan geprojecteerd op een klein scherm zodat men in staat is de tekst te lezen of de afbeelding te bestuderen. Echter man kan slechts één microfiche lezen of bestuderen. Wanneer u meer zoekt, is een microfilm een veel betere en eenvoudigere oplossing.

Microfilm scanning

Microfilm wordt eigenlijk op dezelfde manier bekeken, echter spoelen kunnen de microfilm heen en weer bewegen onder de glasplaat. Dit heeft veel weg van een spoel van celluloid films zoals in de bioscoop gebruikt wordt. Microfilm kan veel meer documenten en afbeeldingen bevatten dan één vel microfiche. De technologie is verbeterd, zodat microfilm en microfiche beelden te bekijken zijn op digitale beeldschermen met behulp van speciale programma’s. Echter de houdbaarheid is niet onbeperkt en daarom kan man de microfilm volledig digitaliseren met behulp van microfilm scanning services. Een van de grootste microvorm collecties ter wereld is gevestigd in de Library of Congres. Meer dan 7 miljoen stuks kunnen worden bekeken door onderzoekers en andere geïnteresseerden in de Microfilm Reading Room. De collectie omvat oude manuscripten, affiches, foto’s, archieven, zeldzame publicaties en artefacten. Vooral financiële instellingen als banken, verzekeraars en pensioenfondsen maken veel gebruik van microfilm scanning services. De gegevens zijn zeer groot en veelal bestaan er wettelijke regels met betrekking tot bewaarperioden en reproduceerbaarheid. Daarnaast hebben vele overheidsinstellingen, musea en organisaties die informatie leveren over de oudheid deze informatie op microfiches of microfilms. Niet alleen ten aanzien van de houdbaarheid is het interessant en van belang dezen te digitaliseren met behulp van microfilm scanning service, ook voor de veel eenvoudiger methoden van terugzoeken en bekijken. Alle informatie kan met “normale” zoekfuncties vanaf iedere computer die toegang heeft gevonden en bestudeerd worden. Microfilm scanning en microfiche scanning wordt meestal aangeboden als dienstverlening. Het zijn vaak eenmalige en kostbare processen. Vandaar dat er vaak gezocht wordt op microfilm scanning services.