Juiste koffieautomaat is het halve werk

Als echte theedrinkers hadden mijn collega en zijn vrouw in het begin van hun huwelijk naast een theepot alleen een cafetière zodat wij voor bezoek tenminste koffie konden maken (later is deze vervangen door een volautomatische koffieautomaat, dus geen koffiemachine). Die cafetière stond ongebruikt in de kast. Nadat we een heerlijke espresso bij iemand thuis hadden geproefd, kochten we een klein, eenvoudig espressoapparaat. Het bleek een hele toer om hier een goede espresso mee te maken. Het resultaat was onvoorspelbaar en de keuken veranderde steevast in een puinhoop. Op een gegeven moment wilden wij voor zakelijke klanten en bezoekers de mogelijkheid hebben om eenvoudig een kopje koffie te maken.

Koffieautomaat of espressoapparaat

De keuze voor een volautomatisch espressoapparaat was daarom snel gemaakt.

Geen geknoei en daarbij zonder inspanning telkens hetzelfde resultaat. Doordat het apparaat de hele dag tot onze beschikking stond, en het maken van een espresso of een cappuccino in een handomdraai was gepiept, gingen wij zelf langzaam maar zeker steeds meer cappuccino drinken. Met de volautomaat konden wij nog steeds zelf de bonen kiezen en via een digitaal menu veel instellingen bepalen – denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoeveelheid water en koffie per kopje en de temperatuur van het water. Wij dachten dat dit de ultieme koffie was totdat we een espresso proefden met een smaak die ons bijbleef. Een smaak die wij ons zelfs de volgende dag nog levendig konden herinneren. Het gesprek over espresso kwam weer volop op gang. En wij vroegen ons af of wij voor een zo uitgesproken smaak misschien toch moesten overstappen op een handmatige manier van espresso zetten. Zo begon een nieuwe zoektocht naar het apparaat. Het apparaat dat aan al onze wensen zou voldoen. Het advies van een expert (dachten wij) in een goede koffiezaak deed onze keus vallen op een tamelijk gangbaar model. Waarschijnlijk had deze espressomachine (geen professionele koffiemachine) een goede marge, maar een goed resultaat bleek echter geenszins haalbaar. We ontdekten dat je op internet reviews kunt vinden over verschillende soorten en merken apparaten. Door te lezen ontdekten wij dat apparaten in de fabriek niet altijd goed zijn afgesteld en kwamen via Uwbeste.nl in contact met de juiste leverancier.

De beste koffieautomaat

Met Uwbeste hadden we het beperkte budget besproken en het maximaal haalbare was een Brewtus Expobar II, een machine met uiteindelijk een fantastische espresso. Bleek fabrieksmatig afgesteld te staan op elf bar, omdat we het apparaat zelf wilden installeren (verkeerde zuinigheidJ). We bleven een verbrande smaak houden, totdat de machine werd bijgesteld tot de normale negen Bar. Het probleem van de verbrande espresso was hiermee opgelost. De twee afzonderlijke boilers bleker echter niet apart te kunnen worden afgesteld. De voordelen van een dubbele boiler waren hiermee voor een deel weggevaagd. Door het terugschroeven van de druk van elf naar negen bar, werd ook de druk in de stoomboiler lager. Met deze lagere stoomdruk kun je nog steeds melk verwarmen. Echt microschuim maken lukte niet. Het duurde een halfjaar voordat ik ontdekt had waar dat aan lag. Inmiddels is dit probleem verholpen in een nieuwere versie Expobar. Wij hebben toen een ander espresso apparaat gekocht (ingeruild) met twee boilers die afzonderlijk zijn af te stellen en waarbij de stoomdruk voldoende is om naast een goede espresso ook fantastische, op basis van melk bereide dranken te maken. Wanneer je een handmatige espressomachine wilt, moet je kiezen tussen twee technieken: de enkele boilertechniek met warmtewisselaar of de dubbel-boilertechniek. Voor de eerste keuze heb je iets meer vaardigheid nodig om een consistent resultaat te krijgen. Bij onze eerste miskoop hebben wij een Scace Portafilter gekocht. Hoe constant is de temperatuur van je espressi als je 10 espressi achter elkaar maakt? Met dit apparaat kun je het heel precies meten. Via Uwbeste.nl kies je de juiste apparatuur die bij jou en je zakelijke leefpatroon past. Het is ook handig om een leverancier te kiezen die je eventueel kan helpen de apparatuur goed af te stellen. Wij gingen puur voor prijs, tegen het advies van Uwbeste in. De beste koffieautomaat, levert de lekkerste koffie!

Meer informatie: http://www.koffieautomaat-bestellen.nl/